Article written on 19. juli 2007 by Anders

TopicCategoryPlatform / OSRelated issues...
Mere om relativ/absolut sti (URL)Netværk (Generelt)MS Windows ~ Internet ExplorerMore about the same subject...
Description of Problem / Solution:

Anne Karen spørger:
Glemsom som jeg er, ved jeg ikke, hvad en absolut eller relativ sti (URL) er. Forklar mig det lige igen!

Anders svarer:
Computersystemer bygger altid på filer! Uanset om et system er indkapslet i databaser, filerne har forskellige formater, etc.: Computere håndterer filer!

g-link CMS er "databasedrevet", men det betyder blot at visse filer "suger" nogle oplysninger fra databasen...

Filerne har helt tilbage fra computerens barndom, før Microsoft DOS, været ordnet i et fil-hieraki (UNIX-systemer). Med udbredelsen af MS DOS til den personlige computer (PC) blev der behov for at lave et tilsvarende fil-hieraki til DOS. Så allerede i marts 1983 med MS-DOS version 2.0, havde Microsoft skabt filhierakiet i deres operativsystem (OS): Der var nu mulighed for at skabe "subdirectories" (mapper) under disk-roden. Microsoft valgte en løsning, hvor disk-roden hedder X: hvor X står for drevbogstavet. De første drev var diskette- / floppy-drev, hvorfor drevbogstaverne i MS-DOS hedder A: og B:. Den første partition (logiske drev) på en harddisk kaldte Microsoft for C:
Men Microsoft brød med deres MS-DOS en god vane: I UNIX-systemer hedder afgrænseren eller skilletegnet mellem mapper og deres undermapper " / ". Men da Microsoft reserverede karakteren " / " som angivelse af en switch eller programparameter til deres DOS, måtte de finde på noget andet: I stedet for at ændre tegnet for en switch, ændrede de skilletegenet mellem mapper og undermapper til "  ".  Skilletegnet mellem mapper og deres undermapper hedder i UNIX (og Linux) verdenen stadig " / ", idet tegnet for en switch er " - " Husk på at der her er tale om kommandoliniesprog, ikke noget man kan klikke sig frem til.

Eks. på hhv. DOS og UNIX kommando:

C:>dir /a
root# ls -l

Den øverste linie er et MS-DOS eks. hvor kommandoen "dir", som viser indholdet af en mappe (directory), tager en paremater, nemlig "a", der viser alle filer i directoriet (inkl. også skjulte- og system-filer)  For at vise at der er tale om en parameter (switch) har Microsoft valgt at gøre det med den lille karakter " / ". I UNIX (og Linux verdenen) ser den tilsvarende paramaterafgrænser således ud: " - ". I eks. er kommandoen således "ls" og parameteren "l" der angiver, at resultatet skal vises på listeform.

Eks på fil-hieraki.

[rod-mappe]              <== disk-roden (uanset om den kaldes " / " eller "C:"
   |
   [home]                <==
Undermappe, 1. niveau
      |
      [anders]           <==
Under-undermappe, 2. niveau
         |
         [min_fil.txt]   <==
Indhold af under-undermappe, min fil

Ovenstående eks. viser et simpelt fil-hieraki. Hvis man skal referer til en mappe sker det på følgende måde: Den mappe du befinder dig i, kaldes " . ", mappen over kaldes " .. "

Dit websteds rod-mappe kaldes (ligesom)

Article written on 19. juli 2007 by Anders
Article No. #26